Нисък хемоглобин? Ето какво да направим за да го повишим.

...
 
Нисък хемоглобин? Ето какво да направим за да го повишим.
Коментари Харесай

Нисък хемоглобин? Ето какво да направим за да го повишим

 

Нисък хемоглобин? Ето какво да създадем с цел да го повишим. За повишение на хемоглобина, чиито ниски стойности постоянно биват определяни като желязодефицитна анемия, е целесъобразно да се усили потреблението на храни, богати на желязо, фолиева киселина, белтъчини, витамини от групата В.

Такива хранителни артикули са най-много месо, яйца, риба, спанак, коприва. Хранителните субстанции в тях подтикват процеса на образуването на алените кръвни кафези, които при невисок хемоглобин са в незадоволително количество. Как да преодолеем това положение и какъв хранителен режим да използван?

Ниският хемоглобин е най-често срещан при отслабени хора, при подрастващи с погрешно хранене, както и при бременни дами. В този случай най-хубавото желязо за организма е това, което се намира в храни от скотски генезис.

То най-добре бива усвоявано от чревните тъкани. При това храни, изобилни на витамин С, като портокали, киви, ананаси, спомагат за усилване на процеса на това асимилиране – по тази причина също би трябвало да се включват постоянно в менюто.

Храни, които безусловно би трябвало да бъдат употребявани

За да се борите с анемията, би трябвало да консумирате храни, в които са изобилни следните хранителни субстанции.

 Желязо

Консумирането на храни, богати на желязо, е извънредно значимо при невисок хемоглобин, тъй като този минерал ускорява процеса на образуване на червени кръвни кафези. Биохимията дефинира два типа желязо. Това са желязото вид „ хем “, което идва от скотски хранителни артикули: алено и птиче месо, риба, черен дроб, яйца и ракообразни, и се усвоява по-интензивно от организма; и „ нехем “ желязо – което участва най-много в растителни артикули: фасул, соя, леща, фъстъци, цвекло, зеле, карфиол, тъмнозелени зеленчуци – спанак, лапад, коприва, броколи. Тези артикули би трябвало да бъдат включени в ежедневното меню, за предпочитане с храни, наситени с витамин С: портокали, ананас, ягоди, киви, мандарини, тъй като това ще укрепи и форсира чревното попиване на желязото. Напоследък някои изследвания показват, че артикули, богати на витамин А, също могат да подобрят усвояването на желязото – само че са нужни повече проучвания, с цел да се потвърди този резултат.

 Фолиева киселина

Известна още като витамин B9, тази киселина подтиква производството на кръвни кафези и формиране на хемоглобин. Този микронутриент може да бъде срещнат в храни като спанак, зеле, черен дроб на птици и животни, пшеничени кълнове, яйца, черен фасул, варена зелена соя, кашу, слънчогледови семки, аспержи.

 Витамин B12

Дефицитът на витамин B12 е виновен за причиняването на мегалобластна анемия, чиито признаци са повишен размер на алените кръвни телца и понижаване на белите телца и тромбоцитите. Тази анемия се заобикаля посредством увеличение на потреблението на храни, богати на този витамин: черен дроб и други нетлъсти субпродукти, месо, яйца.

Храни, които следва да се заобикалят

По време на лекуването на анемия би трябвало да се заобикаля потреблението на храни, богати на калций – той понижава усвояването на желязо в червата. Затова е значимо да избягвате мляко и млечни артикули, изключително на обяд и вечеря, когато нормално ядете месо и други храни, богати на желязо. Също би трябвало да избягвате кафе и черен чай – те са богати на фитати и танини, които субстанции също затрудняват усвояването на желязото в чревния тракт. Количествата храни, включени в менюто, зависят от пола, възрастта, физическата интензивност и дали лицето има други съпътстващи болести.

Най-добре е да се консултирате с диетолог, който да извърши цялостна преценка и да сформира самостоятелен хранителен проект в сходство с съответните потребности. В допълнение към храната лекарят или диетологът може да реши нуждата от прибавяне на желязо и други микроелементи, да вземем за пример витамина B12, според от типа на анемията.

Статията е осведомителна. Не я използвайте за самолекуване и безусловно се допитвайте до медик-специалист!

Източник: actualno

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР